Äidin kieli 4.4 POHTIVA KIRJAESSEE
Vääränlainen vallankäyttö
Huominen ei koskaan kuole -kirja on James Bond kirjasarjan 33. kirja ja sen on kirjoittanut Raymond Benson vuonna 1997. Kirjassa vallankäyttö, etenkin vääränlainen vallankäyttö, on pääosassa. Kirja kertoo mediamoguli Elliot Carverin suunnitelmista käynnistää sota kahden suurvallan välille. Tähän James Bond kuitenkin puuttuu ja aikoo estää kolmannen maailmansodan syttymisen. Kirjan miljöö sijoittuu Pekingiin, Lontooseen, Hampuriin, Saigoniin ja Etelä-Kiinan merelle.
Kirjassa valtaa käyttää mediamoguliksi noussut Elliot Carver. Carver on mielestäni vallanhimoinen, ylväästi esiintyvä ja arvovaltaa herättävä (hän saa muut vaikenemaan kun hän itse puhuu). Hän sai koulutuksen mediamoguliksi kiinalaiselta adoptioperheen isältään, joka oli lehdellä töissä. Elliot Carverin suunnitelmat ovat kuitenkin korkeammalla kuin hänen isäpuolensa. Carverin suunnitelmat valtaannousussa eivät ole hyväntahtoiset, kuten hänen isäpuolensa suunnitelmat olivat. Carver terroristien avulla on ottanut valtaansa kaikki tiedotusvälineet ja aiheuttaa suuren väärinkäsityksen Etelä-Kiinan merellä. Tämän johdosta Ison-Britannian ja Kiinan välit katkeavat lopullisesti. Hänen motiivinsa, ajaa kaksi suurvaltaa sotaan, on halu luoda kaikkien aikojen suurin mediaimperiumi Carver Media Croub Network ja hallita sitä kautta maailmaa. Carver käyttää mediamogulin valtaansa laajasti. Hän käyttää erilaisia vallanmuotoja esimerkiksi pelottelua, kiristystä ja valehtelua saadakseen haluamansa.
Elliot Carverin vallankäyttöön puuttuu kuitenkin brittiläis agentti James Bond, joka toimii brittiläisessä tiedustelupalvelussa. Bond käyttää väkivaltaa saadakseen tietoa mediamogulista. Bond tappaa Carverin kätyreitä kovalla tempolla. Bondin vallankäyttö on kuitenkin paljon suppeampaa kuin Elliot Carverin. Bond hankkii tietonsa väkisin, eikä kaunistele käyttäytymistään. Tämän käyttäytymisen takia James Bond on valittu tehtäviin joissa henki on uhattuna. James Bondin ja Elliot Carverin vallankäytössä voi havaita yhtäläisyyksiä. Kummatkin ovat määrätietoisia, eivätkä kiertele tekojaan.
Vallankäyttöä on siis havaittavissa melkein jokaisessa lauseessa James Bond kirjassa. Vallankäytön muodot ovat kuitenkin kohdistuneet omasta mielestäni väkivaltaisuuteen ja kiristykseen. Mielestäni on myös erikoista miten koko maailman tiedotusvälineiden valta on siirtynyt yhdelle henkilölle ja tämä valta on luonut hänestä tiedusteluvälineiden diktaattorin. Kirjaa pohtimalla voi siis havaita, että valta voi olla monenlaista ja valta voi vaikuttaa laajaan kuulijakuntaan, kuin myös pieneenkin. Kirja soveltuu hyvin nuorille ja aikuisille. Lapsille kirjassa voi olla liian rajuja kohtauksia.
Tehtävä A
Noudatat tehtävänantoa eli tuot selkeästi esille vallankäytön näkökulman. Tuet päätelmiäsi esimerkeillä kirjan tapahtumista, mikä on hyvä.
VastaaPoistaKieli on pääosin selkeää; joitakin yhdyssanavirheitä on, mutta ei paljon.Esimerkiksi brittiläisagentti on yhdyssana. Virke "Vallankäytön muodot ovat kuitenkin kohdistuneet omasta mielestäni väkivaltaisuuteen ja kiristykseen" on vähän koukeroinen. Voisi vain sanoa,että "Vallankäytön muotoja ovat väkivalta ja kiristäminen".
Sisällöllisesti olisit voinut vielä kirjoittaa jotakin kirjassa esiintyneen vallankäytön seurauksista.
35p.